DE GELDERSE ACADEMIE IS EEN STICHTING ZONDER WINSTOOGMERK, VOLLEDIG AFHANKELIJK DONATIES. ZE ONTVANGT GEEN STRUCTURELE SUBSIDIE. BIJ DE DOELSTELLINGEN HOORT EEN ZO LAAG MOGELIJKE DREMPEL TOT PARTICIPATIE VAN DE DEELNEMERS EN BEZOEKERS. DAT WIL ZEGGEN DAT HET STREVEN IS ALLE EVENEMENTEN GRATIS TE LATEN ZIJN. HET IS DAAROM VAN BELANG DAT DONATIES AFTREKBAAR ZIJN VAN DE BELASTING BINNEN DE DAARVOOR GELDENDE REGELS.
VRIJWILLIGERS EN BESTUURSLEDEN WERKEN DAAROM OOK ONBEZOLDIGD.
BELEIDSPLAN 2024-2026
Inleiding
De nieuwe Gelderse Academie is in 2011 ontstaan vanuit het idee een kader te vormen om lezingen en publiekscolleges te verzorgen. De naam is een knipoog naar de vroegere Geldersche Academie die van 1648 tot 1811 in Harderwijk gevestigd was. Harderwijker promovendi als de medicus Boerhaave en de plantkundige Carolus Linnaeus staan nog steeds bekend als belangrijke wetenschappers.
Vanuit die gedachte is in de afgelopen jaren jaarlijks een Studium Generale georganiseerd, zijn lezingen gegeven en een leergang Democratisch Burgerschap ontwikkeld. Daarnaast is, onder andere door de coronacrisis en naar aanleiding van vragen uit het publiek het idee geboren de Academie virtueel te herbouwen waarvoor een projectplan is gemaakt. Die crisis heeft ons veel hoofdbrekens gekost in financieel en organisatorisch opzicht omdat onze publieksactiviteiten steeds door de opeenvolgende lock downs werden getroffen.
Door de gestage groei en door als basis steeds uit te gaan van een vast programma is er een stabiele bezoekersgroep ontstaan, dat wil zeggen stabiel voor wat betreft de aantallen maar wisselend van samenstelling, afhankelijk van het onderwerp. Elke nieuwe activiteit wordt steeds verankerd in de organisatie voordat een nieuwe activiteit wordt opgezet.
In 2024 zijn wij als Academie ook gevraagd de burgerparticipatie in de zorg op de Noord-Veluwe op te pakken. Dit in het kader van het Inetgraal Zorgakkoord (IZA) dat is afgesloten tussen overheid, zorg en zorgverzekeraars.
Missie
De Gelderse Academie stelt wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen aan de orde en draagt kennis over door het organiseren van lezingen, leergangen, symposia en een jaarlijks Studium Generale voor een breed publiek. Daarnaast is onderzoek van de historie van de Academie en verkenning van maatschappelijke ontwikkelingen een belangrijke component. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen in zorg en welziojn.
Visie
De opzet van de Gelderse Academie is om verbinding te veroorzaken. Verbinding tussen wetenschap en publiek, waarbij wij ons vooral richten op de alfa- en gammawetenschappen. De Bèta-kant wordt gedekt door het Harderwijker Science Café.
Maar ook verbinding tussen de maatschappelijke ontwikkelingen en publiek. De Academie kan inhoudelijke ondersteuning bieden door middel van kennisoverdracht en het doen van onderzoek, denk hierbij aan lezingen, colleges en leergangen. Ook de toerusting van burgers op participatie in zorg en welzijn horen hierbij. Voor wat betreft onderzoek komen we op het gebied van burgerwetenschappen (Citizen Science) waarbij vrijwilligers, al of niet met specifieke expertise, onderzoek doen naar maatschappelijke en historische fenomenen. Het gaat daarbij niet alleen om de resultaten van onderzoek, maar ook om deskundigheidsbevordering van de vrijwilligers op hun eigen terrein, maar ook door wisselwerking van verschillende domeinen kennisontwikkeling op andere gebieden.
Strategie
Hoe bereiken we onze doelstelling van kennisoverdracht en kennisbevordering.
We zetten een robuuste organisatie neer door te zorgen voor langzame groei die stevig wordt ingebed in de Harderwijker en Noord-Veluwse samenleving. We doen dat door onafhankelijk te blijven, een langetermijnvisie voor te staan, te reageren op wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen en altijd open te staan voor samenwerking met organisaties om ons heen. Steun ontlenen we aan onze doelgroep, een brede waaier van individuen en organisaties die per onderwerp bepalen waar zij aan mee doen of gehoor aan geven. Zij voeden ons actief met ideeën en geld om de activiteiten voort te zetten en uit te breiden.
Activiteiten
De publieke activiteiten van Gelderse Academie lopen van oktober tot en met april van elk academisch jaar. Voor het seizoen van oktober 2024 tot maart 2026 zal het academisch jaar worden geopend met de Cleveringalezing, die de Academie samen met het Cleveringacomité Harderwijk jaarlijks organiseert.
Het voorgenomen Studium Generale zal in 2024-2025 gaan over migratie.
Er wordt een tweede leergang Democratisch Burgerschap ontwikkeld voor maatschappelijke leiders op de Noord-Veluwe. We hopen die te kunnen realiseren in het najaar van 2024.
Een projectgroep voor de burgerparticipatie in de zorg is gestart met vier leden, waarvan twee vanuit het bestuur. Zij zullen gaan zorgen voor de verwezenlijking van de actiepunten die in het manifest van de Academie staan. Het manifest is tot stand gekomen na een aantal sessies met burgers en professionals. Het Manifest Burgerperspectief op het regioplan voor de zorg op de Noord-Veluwe, december 2023 is op 7 december 2023 overhandigd aan projectteam Regioplan en de zorgverzekeraar Zilveren Kruis/Achmea.
In seizoen 2020-2021 is een uitgebreid projectplan gemaakt om in de toekomst te komen tot virtuele herbouw van de Academie, zowel de gebouwen als de inhoud zoals ontsluiting van de toenmalige bibliotheek, collegedictaten, promoties enz. Daarvoor wordt met verschillende partners en organisaties samengewerkt. De ontsluiting van het archief van de Academie in het Gelders Archief heeft plaatsgevonden. De transcriptie van met name de 18e -eeuwse stukken zal met behulp van AI worden gerealiseerd in samenwerking met Europese universiteiten in het project Transkribus. Het gehele plan is een langjarig traject dat nog zeker drie jaar zal beslaan.
In 2024 is een Studiegroep Gelderse Academie geïnstalleerd. De onderzoekers kunnen gebruik maken van de ruimte en bibliotheek van het Historisch Kenniscentum Harderwijk (HKH).
In 2024 is ook gestart met het aanvragen van financiële middelen voor de virtuele herbouw van de Academie. Het project heet Aan Wijsheid Gewijd.
Organisatie
Het bestuur bestaat uit vijf personen waarvan drie personen het dagelijks bestuur vormen. De samenstelling is als volgt: Ben van Noort, voorzitter, Johan Hijnberg, directeur/secretaris, Jan Peter Hijnberg, penningmeester. Zij vormen het dagelijks bestuur. Daarnaast zijn er drie algemene bestuursleden, te weten Eef Wemes, Dick van Buren en Frank Gunneweg.
We werken met ruim twintig vrijwilligers in verschillende functies. Alle vrijwilligers verrichten hun werkzaamheden onbezoldigd. Zij krijgen een vergoeding voor gemaakte kosten en eventueel km vergoeding (€ 0,19/km).
Onderdeel van onze visie is dat vrijwilligers elkaar kennen en jaarlijks fysiek bijeenkomen om zo een hecht netwerk te vormen. De eerste bijeenkomst in 2024 was een succes. Het zal zeker jaarlijks herhaald worden.
Naam Stichting Gelderse Academie
Adres p/a Stationslaan 39, 3844 GA Harderwijk
E-mail gelderseacademie@gmail.com
website www.gelderseacademie.nl
Bank Rabobank NL18RABO 0119576287
RSIN 852597113
KvK 57476217
Contactpersoon penningmeester Anbi 06 11342547
Bezoekadres Catharinakapel, Klooster 1, 3841 EN Harderwijk
Bestuur B.A.A. van Noort, Voorzitter
J. Hijnberg, Secretaris
J.P. Hijnberg Penningmeester
E.J. Wemes, Bestuurslid
D.J. van Buren, Bestuurslid
Het beloningsbeleid behelst de vergoeding van gemaakte onkosten en eventuele vacatiegelden voor bestuursleden volgens de richtlijnen vrijwilligersvergoedingen Belastingdienst met het daarbij behorende maximum.
De stichting Gelderse Academie heeft geen commerciële activiteiten om haar doelen te bereiken en verkrijgt haar inkomsten uit giften, donaties en subsidies.